images

Özel Güvenlik Kimlik Kartı Hangi Durumlarda İptal Olur?

5188 sayılı Özel Güvenlik Yasası’nın 17. maddesinde özel güvenlik görevlilerinin çalışma izni hakkında açıklama yapılmıştır. Buna göre maddenin RG-11/9/2011-28051 ek fıkrasında, özel güvenlik görevlisi olabilmek için aranan şartların herhangi birisinin kaybedilmesi halinde, kimlik kartı ve çalışma izni Bakanlık ya da Valilik tarafından iptal edilir.
ÖZEL GÜVENLİK KİMLİK KARTI İPTALİ
Özel güvenlik kartı şu durumlarda iptal edilir;
  • Görev sırasında ya da görev süresi dışında kasıtlı olarak bir suç işlemek ve bu suç nedeniyle 1 yıl ya da daha fazla süreyle hapis cezası almak, özel güvenlik kimlik kartının iptal edilmesine neden olur.
  • Güvenlik görevlisi işlediği suçlar nedeniyle affa uğrasa dahi; eğer devletin güvenliğini tehlikeye attıysa, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı geldiyse, cinsel dokunulmazlığı hiçe saydıysa, rüşvet aldıysa, hırsızlık ya da dolandırıcılık yaptıysa, güveni kötüye kullandıysa, kaçakçılık ya da fuhuş yaptıysa kartı iptal edilir.
  • Göreve geldikten sonra fiziksel ya da akli melekelerinden birini kaybetmek ve güvenlik görevini yerine getiremeyecek olmak.
  • Kimlik kartını yenileyecekler yenileme eğitimi almazlarsa kartları iptal edilir.
  • Güvenlik görevlisinin hakkında bir mahkeme kararı varsa, mahkeme sonuçlanıncaya kadar görevini yerine getirmesi mümkün değildir. Hakkında soruşturma ve kovuşturma devam eden güvenlik görevlilerinin kartları iptal edilir.
  • Genel kolluk kuvvetlerine direnmek ve karşı gelmek
  • Silahı kanuna aykırı şekilde kullanmak ya da görev alanı dışında kullanmak
  • Görev süresi dışında özel güvenlik üniforması ile toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak
  • Terörle ilgisi olanlarla irtibat halinde olmak

Saydığımız tüm şartlar özel güvenlik sektöründeki tüm çalışanlar ve yöneticilerin denetim altında tutulmasını sağlamak amacıyla alınmıştır. ÖZEL GÜVENLİK KARTI İPTAL OLANLAR NE YAPMALI?
Özel güvenlik kimlik kartı iptal edilenler için çalıştıkları yerden tazminat alma hakkı vardır. Bu durum 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Kanuna göre özel güvenlik görevlisi olarak çalışanlar her 5 yılda bir kimliklerini yenilemek zorundadırlar. Eğer bu süre içinde bir güvenlik görevlisi kimliğini yenilemezse, mesleğini artık yapamaz duruma gelir. Bu durumda işvereni onu işten çıkarabilir, çünkü artık bu çalışan özel güvenlik vasfı taşımamaktadır.
İşyerinden kimliğini yenilemediği için çıkarılan özel güvenlik görevlileri kıdem ve ihbar tazminatı alabilirler. Güvenlik görevlilerinin kıdem ve ihbar tazminatlarını işverenler karşılar. Bazı işyeri sahipleri bu ödemeyi yapmak istemedikleri için çeşitli hilelere başvurabilirler. Ancak hiçbir şekilde işveren ödemek yapmaktan kurtulamaz. Bunun nedeni işveren ile çalışan arasında görev süresinin ne zaman biteceğine dair bir anlaşma yapılmış olmasıdır. Ayrıca işveren işe aldığı güvenlik görevlisinin kimlik kartının ne zaman yenileneceğini zaten görmektedir. Kimlik iptali nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalan her güvenlik görevlisinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı vardır.